25 Aralık 2010 Cumartesi

İyki Doğdun İnternet

20 Yıl önce 25 Aralık Noel gecesinin çok önemli bir hediyesi vardı, Santa değil ama Sir Tim Berners-Lee tüm dünyaya müthiş bir hediye verdi.  HTML dilini geliştirdi ve iki bilgisayarı haberleştirdi, kısaca  www yani World Wide Web doğdu.




Teşekkür ederiz Sir Tim Berners.


Düşünsenize 20 Yıl önce İnternetsiz ne yapıyorduk. Evde, okulda, işde..
Evde bilgisayar başına oturup arkadaşlarımızla ağlar üzerinden değil haberleşmeyi, bir çoğumuzun evinde bilgisayar yoktu. İşde fax çekiyorduk yahu, elimizde kağıtlar gitmesi gereken evraklar "dııııı,diiiii,dıırrr" sesleri ile fakslanıyordu, yurtdışı için teleks diye birşey vardı, " teleksi gönderdinmi " denirdi, eski Cv lerde, ofis araçları: fax, teleks kullanmasını bilirim yazardı. Okulda bilgisayar laboratuarı diye bir oda vardı, okul yönetimi oraya gözü gibi bakardı, o odada değil bilgisayarlar, öğrenciler bile haberleşemezdi çünkü kimse girmezdi hep kilitli dururdu.

20 Yıl sonra bugun ise herşey çok başka bizler değişen iletişim çağının ilk nesiliyiz , 20 yaşında veya daha küçük olanlar benim  yukarda anlattığım o dünyadan haberdar bile değiller, istedikleri zaman İnternete girip bilmedikleri herşeyi öğrenebiliyorlar, interaktif medya araçlarını vızır vızır kullanıyorlar. İnternet sayesinde neredeyse ulaşabileceğimiz her alanda bilgisayar var, hatta o yoksa artık akıllı telefonlarımız var. Hayat değişti, artık banka kuyruklarına girmiyoruz pek çoğumuz, birtıkla şubemiz ekranımızda, bilmediğimiz soruların cevapları için kupon kupon biriktirdiğimiz Ana Britanica ansiklopedisi veya biz ilkokuldayken vardı, Resimli Bilgi Ansiklopedilerinden bakmıyoruz. Google'a yazdıkmıydı, dünyanın  bilgisi elimizin altında oluyor. Sezen Aksu'nun kaseti çıktığında bizim gençlik yıllarında yaptığımız gibi kasetçinin önünde kuyruklar oluşmuyor tık diye "musik indir" lerden ulaşılıyor, satışlar tıklamaların hesaplamalarıyla ölçülüyor.

Web1.0 olarak tanımlayabileceğimiz bu iletişim çağı 20 yıl içinde hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu, kültürel olarak toplmumuzu etkiledi, yeni iş modelleri geliştirdi, bilgiyi kullanıcıya en kolay ve en ekonomik şekilde sundu. Kurumlar sanal gerçeklikde var olmasını öğrendiler, büyük-orta hatta küçük organizasyonlar, kurumlar, işletmeler kendilerini İnternet alanında ifade etmesini öğrendi. Bu 20 yıl içinde iletişimin gücünü toplumun tüm alanlarında gördük. İnternet ile başlayan iletişimin bizleri, toplmumuzu,  kültürümüzü, yaşama alışkanlıklarımızı nasıl değiştirdiğini gördük.

Hatta içinde bulunduğumuz dönemde, bilgiye hızlı ve kolay ulaşmanın yanında, bilgiyi alanların da iletişime katılması ile bir çağ daha atlayan İnternet'in bizleri nerelere götüreceğine önümüzdeki 10 yıl içinde tanık olacağız. Bugün sosyal medya olarak popülerleşen adı ile, Web 2.0  belli ki şimdiye kadar yaptığı toplumsal değişime katlarca hızlı  şekilde yaşantımızın içine girecek. Bloglar, network/ ağlar, sosyal paylaşım platformları karşılıklı iletişimin  gücünü gösterecek.

İYİ Kİ DOĞDUN INTERNET

Hiç yorum yok: