25 Ağustos 2009 Salı

Twitter mı, O'da NE?

Teknolojinin iyice hayatımızın bir parçacı olması ile beraber pek çok araç, gereç ve alan yeni ilgi alanları yaratıyor. Gittikçe artan bir ivme ile sosyal networkler hem kişisel hemde kurumsal hayatlarımızın içine giriyor. İstesek de istemesek de bir süre sonra dahil olmaya başlıyoruz.

Ülkemizde de çok tanıdığımız hatta dünya sıralamalarında üst sınırlarda yer aldığımız pek çok network var, gelenler var henuz -tadına bakılmamışlar-var. Türk kullanıcıları olarak bu alanlarda gösterdiğimiz performans hiç de yabana atılacak gibi değil. Bununla beraber, Dünya üzerinde kullanılmaya başlanan, yaygınlaşan bir sosyal medya aracı Türkiye'de daha geç geniş kullanıcılara ulaşıyor. Ancak aynı araç trendsetter dediğimiz kullanıcıların ilgi alanına girmesi ile beraber hızla yaygınlaşmaya başlıyor.

Diffusion of Innovations kitabının yazarı Everett Roger’s ın tuttuğu ışıkla ilerlersek, teknolojiyi öncelikle alıp kullanmaya başlayan popülasyon tüm toplumun %2,5 ‘unu oluşturuyor. Hoca bu %2,5 luk kısma “innovator” adını veriyor. Kalan “ %13,5 early adaptor”, “%34 early majority”, “%34 late majority” ve “ %16 Laggards” Bu dağılımın % ‘lik derecelerinin bizim toplumumuzla da örtüştüğünü düşünüyorum. İlk gelen teknoloji % 2,5 gibi bir azınlık tarafından hemen kullanılıyor, zaten bu azınlık “trendsetter” olarak tanımlanıyor ki, gerçekden de toplumun %2,5 gibi çok küçük bir kısmının bir süre ilgilendiği araç, gereç , servis, hizmet vs. Moda olmaya dönüşüyor.


Son dönemde Dünyada fırtınalar estiren Twitter, henüz ülkemizde geniş kitlelerin kullandığı bir araç olmamakla beraber, Dünya genelinde Ocak ayından Şubat ayına kadar aylık %1382 oranında büyümüş, dünyada kullanan 6 milyon ve çoğunluklada kesim 35-49 yaş grundaki beyaz yakalıların burda aktif hesabı var. Aylık 55 milyon ziyaret gerçekleşiyor. Şu anda dünyadaki 3. en büyük Sosyal Medya sitesi. Ancak ülkemizde ki kullancı sayısı henuz bu rakamların çok gerisinde ( henuz ). Facebook’a bakalım, sayfası olmayan yok gibi, ama çok değil bundan 32 ay önce İngiltere’den yeni döndüğümde Facebook’u olan sınırlı sayıdaki Türk kullanıcılar arasındaydım. Şimdi ise Facebook’da başı çeken ülkeler arasındayız.

Nasıl efektif Twitter kullanılır sorusundan yola çıkan, Linkedin network' unde oluşmuş Training Turkey grubu Twitter'da TRtribe grubu'nu kurarak, grup üyelerine Twitter nedir, Tweet nedir, nasıl yapılır, TweetDeck nasıl kullanılır konularında mini seminerler veriyorlar. Kendilerinin linkini aşağıda ekliyorum. Geç kalmayın Innovater'ler !

http://twitter.com/TRtribe

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık!

TRtribe - The Turkish Twitter Tribe - It's UNSTOPPABLE!

Leave the crowd, join the TRIBE

Follow @TRtribe at

http://twitter.com/TRtribe

izzet GUVENILIR dedi ki...

Zamanında bir yazı olduğunu düşünüyorum. Konuyla ilgili Linkedin de küçük bir anket yapmıştım. Orada da twitter in henüz yolun başlarında olduğu görülüyor.

http://polls.linkedin.com/p/50504/elefm